top of page

MIPS AB Update


Normaliter doe ik geen updates over aandelen die ik op de blog bespreek maar gezien het volatiele koersverloop, een winstwaarschuwing en een draak van een kwartaalrapport, en dat allemaal op een tijdsperiode ruim een maand, leek het me gepast om het commentaar van het management op mijn blog te bespreken. Ik heb gisteren de earnings call bijgewoond waar het management commentaar gaf op de cijfers en de vooruitzichten. Ik heb het belangrijkste voor je samengevat. Misschien heb je er wat aan als je MIPS op het oog hebt, of de aandelen reeds kocht.


Vervroegde resultaten


MIPS kwam op zondagmiddag 17 oktober 2022, eerder dan gepland met resultaten.

Voorafgaand, op 12 september 2022, kwam het bedrijf met een winstwaarschuwing, maar toen was er nog geen zekerheid over de uiteindelijke cijfers. MIPS besloot het proces te versnellen om zo snel mogelijk duidelijkheid te kunnen geven over het derde kwartaal. En het bleek een kwartaalrapport waar de markt, ondanks de eerdere waarschuwing, van schrok. De omzet lag 35% onder consensus van FactSet, de EBIT lag 54% onder consensus. Gevolg? De koers kreeg, na de voorbije weken een beetje overeind te zijn gekrabbeld, bij het openen van de beurs in Stockholm een oplawaai van 24%. Dit jaar is het bedrijf ongeveer driekwart van haar beurswaarde verloren.


De cijfers


MIPS rapporteerde een omzetdaling van 39%. De sterke dollar voorkwam erger. Organisch lag de omzetdaling op maar liefst 50%. De operationele marge kwam uit op 33% tegenover 60% een jaar eerder. Operationele cashflow steeg met 37%. YTD is de groei met 11% desondanks nog steeds positief (gecorrigeerd voor FX effecten organische krimp van 4%), EBIT marge komt YTD uit op 45%. Cash op balans toegenomen tot SEK 493M, geen schulden.


De slechte resultaten zijn volledig te wijten aan een zwakke eindmarkt in het fietsensegment, goed voor het grootste deel van de omzet. In de andere twee segmenten, motor en veiligheid, ziet het management niet dezelfde trend en is hierover, ook op korte termijn, positief. Echter, de positieve ontwikkelingen binnen die segmenten hebben te weinig impact aangezien de omzet nog steeds voor het grootste deel bepaald wordt door het fietsensegment. Zwakke resultaten zijn het gevolg van te hoge voorraden bij retailers nadat de verkopen normaliseerden na de piek in verkopen die de pandemie teweeg bracht. Normaliter hebben de retailers voorraden voor 1 tot 2 maanden en dat ligt nu hoger door verzwakte vraag. Retailers hebben de neiging wat te enthousiast in te kopen als het goed gaat en te panikeren wanneer het slecht gaat. Voorraden lagen te hoog met als gevolg dat winkels weinig bestellen en eerst van hun voorraden willen afraken. Helmfabrikanten schroeven hun productie terug en dat heeft uiteraard direct impact op de omzet van MIPS (MIPS heeft geen klanten verloren).


Verwachtingen


Op de korte termijn verwacht het management dat de markt (lees: het fietssegment) uitdagend blijft en verwacht dat het vierde kwartaal in lijn zal liggen met het zwakke derde kwartaal. Problemen zullen naar verwachting aanhouden tot en met het eerste kwartaal van 2023. Op de lange termijn, en dat is wat mij vooral interesseert, blijft het management (en heel de industrie) positief over de markt. Management houdt vast aan langetermijnstrategie en er verandert niets aan hun financiële targets (zie analyse op blog). Ze zien nog steeds sterke trends die in het voordeel spelen van het gebruik van helmen (het gebruik van E-bikes, woon-werkverkeer en outdoor trends). De industrie verwacht dat de fietsenmarkt terugkeert naar groei in 2023 (En zelfs als de eindmarkt niet groeit, dan kan MIPS gelet op hun lage penetratie van de markt nog steeds groeien).


Een analist vroeg tijdens de call of management van plan is in investeringen te snijden omwille van de verzwakte omstandigheden. Management geeft duidelijk aan niet van plan te zijn investeringen terug te schroeven omdat ze denken dat ze met tijdelijke problemen te maken hebben en niets te maken heeft met wat MIPS doet. CEO denkt dat dat de resultaten geheel het gevolg zijn van een teruglopende markt na te zijn opgeblazen door Covid. CEO wijst erop dat MIPS een groeibedrijf is en investeringen noodzakelijk zijn en terugschroeven ervan een gevaarlijke route is voor een groeibedrijf. Bovendien draaien ze na een omzetdaling van 39% nog steeds een operationele marge van 33% na investeringen.


Op de capital markets day eerder dit jaar gaf het management aan hun marketingbudget op te willen schroeven en daar wordt volop op ingezet. Ondanks de omzetdaling ging het marketingbudget omhoog. Het was het meest actieve kwartaal ooit op gebied van marketing. Ze namen deel aan drie grote beurzen (fietsen- motor- en bouwbeurzen).


Geschatte intrinsieke waarde komt gelet op de nieuwe feiten uiteraard lager uit dan eerder verwacht maar voor mij is er als belegger voor de lange termijn niet veel veranderd. Sterker nog, als de markt zich hersteld (met de nadruk op als), kunnen zulke afstraffingen voor de langetermijnbelegger kansen opleveren. Dit was een bedroevend slecht kwartaal en er zullen er nog enkele volgen. Mogelijk wordt het gelet op de omstandigheden en het zenuwachtige beurssentiment eerst nog slechter voor het betert. Echter, ik blijf zaken als in hoeverre de concurrentie met alternatieven kan komen veel belangrijker vinden dan tijdelijke moeilijke marktomstandigheden.


Bronnen:




Analyse MIPS AB september 2022: https://www.beleggeninkwaliteit.com/post/mips-ab



Disclaimer: deze analyse is niet bedoeld als beleggingsadvies maar een persoonlijke mening en kan dienen als aanvulling op uw eigen onderzoek. De informatie is uitdrukkelijk niet bedoeld als advies tot het kopen of verkopen van bepaalde effecten of effectenproducten, maar om een beeld te schetsen van de onderliggende onderneming(en). U bent zelf eindverantwoordelijke voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Comments


bottom of page